16 Ekim 2012 Salı

Bizim Ayyaş Vikingler Korpiklaani ve Yeni Albümü: Manala


Korpiklaani, bu yaz 8. albümleri olan Manala'yı çıkardı. Yazıya benim hayranı olduğum bu grubu tanıtmakla başlamak istiyorum. 

Korpiklaani, bir Fin folk metal grubudur. Eski adı "Shaman" olan bu grup, müzik stillerini geliştirip grup elemanlarını değiştirince yeni grubun adını "orman klanı" anlamına gelen Korpiklaani koydular. Korpiklaani grubunda keman, gayda ve akordeon ön planda,  gitar ve bateri ise daha arka plandadır. Arka planda dediysek de, o kadar arka planda değil, sadece bazı  parçalarda gitar, kemanın altına kalıyor. 
Şarkılarında içicilik, ya da doğruyu söylemek gerekirse, ayyaşlık ön planda. İçinde içki geçen bir sürü şarkıları var. (Vodka, Beer Beer, Tequila, Happy Little Boozer, Drinking Song, Let's Drink, Juadaan Viinaa, Bring us Pints of Beer. Hepsi de mükemmel parçalar.) Eğer daha önce Korpiklaani dinlemediyseniz, Bir an önce dinlemenizi tavsiye ederim.
                                                                          Let's Drink


Albüme gelecek olursak, albüm iki diskten oluşuyor. "Yahu yıl olmuş 2012, oluyor 2013. Hala albüm alan mı var? Disk ne la?" diyebilirsiniz. Arşivleme isteği diye cevaplayabilirim. Hem de albümün hep orada duruşu, eski albümlerin içini açıp incelemek, albümün içinden o tarihin kokusunu almak... Gözyaşlarımı siliyim bi sn glyrm .s


Duygusal anlardan sonra yazımıza devam edelim. Ne diyorduk? Albümün Limited Edition'ı 2 diskten olşuyor. Ne farkı var derseniz, birinde şarkıların Fincesi, diğerinde de İngilizcesi var. Aman içinizde kalmasın, zaten 2. diski pek beğenmedim. :)
Albüm şöyle:

Disc I
01. Kunnia
02. Tuonelan Tuvilla
03. Rauta
04. Ruuminmultaa
05. Petoeläimen Kuola
06. Synkkä
07. Ievan Polkka
08. Husky Sledge
09. Dolorous
10. Uni
11. Metsälle
12. Sumussa Hämärän Aamun

Disc II 
[Limited edition bonus]
01. Honor
02. At The Huts Of The Underworld
03. The Steel
04. Soil Of The Corpse
05. Predator's Saliva
06. Dark Side
07. Ieva's Polka
08. Husky Sledge
09. Dolorous
10. Dream
11. Off To The Hunt


Albüm genel olarak -her zamanki gibi- dolu dolu, eğlenceli bir albüm olmuş. Albümü her dinlediğimde kendimi yine Finlandiya'nın eşsiz ormanlarında atımla dört nala giderken hissediyorum. Bu hissi en çok yaşatan şarkı eskilerden Keep On Galloping oldu benim için. Klibi de ayrı güzeldir. (Orman Klanının ormanlarıyla oynarlar, olaylar gelişir.) Kemanlar yine bir harika. Jonne Jarvela'nın sesi yeni mükemmel.

Şarkılar hakkında notlarım:
- Kunnia (Honor) gaz bir şarkı, albümün çıkış parçası sanırım.
- Rauta'ya klip çekilmiş. Yav  Rauta'yı dinlerken insan biraz sıkılıyor. Ne la o öyle 35 defa "iske iske" denir mi? Hele İngilizce versiyonu (The Steel) felaket. "sıtrayk sıtrayk" siye diye beynimi yedi. Ama şarkının hakkını verelim iyi şarkı.
-Ruumiinmultaa ahanda benim favorim. Adam kemanı konuşturmuş beyler.  Yürü be koçum Jaakko'm. İngilizce versiyonu da (Soil of the Corpse) makul. Sözler iyi yazılmış.
-Dolorus Sözsüz, keman çalınan bir şarkı. Kafayı çok güzel dinlendiriyor.
-Uni (Dream) tam bir Fin meyhanesi şarkısı. Bu şarkıyı dinlerken kafamda etrafı fıçılarla dolu herkesin elinde tahta kupalar olduğu, herkesin deli gibi bira içtiği bir mekan hayal ediyorum. Bu efekti galiba akordeon veriyor :)
-Ahanda geldik Ievan Polkka ya. Ievan  Polkka aslında bir Fin türküsüdür. Yığınla kişi şarkıyı yorumlayıp yorumlarıp söylüyor (bkz. http://loituma.antyx.net/loituma.swf) Ama şarkının orijinali buymuş. Adamlar ne güzel yorumlamışlar. İşte geleceklerine de böyle sahip oluyorlar diyerek mesaj verebilirim aslında. bizim de ne güzel türkülerimiz var lan.

 Sonuç olarak Manala yine içinizi kıpır kıpır edecek ezgilerle dolu, ve size güzel dakikalar yaşatacağını düşünüyorum.

Vikinglerin kudreti üstünüzde olsun.
Korpikken.

1 yorum:

  1. abi bayıldım konuya. korpiklaani'yi dershane'de ki hocamdan duydum, şimdi sendende baya öğrendim. Vikinglerin kemikleri sızlamayacak!!

    dünyanın en zor söylenen şarkısı bu galiba
    http://www.youtube.com/watch?v=F7lOev00zLQ&feature=related

    bu cover bi harika dostum!!!11birbir

    YanıtlaSil