22 Ekim 2012 Pazartesi

80'lerin Tikileri: Glam Metal Korpikken&Malkavian

Glam Rock'la hep bir tutulmuş, hep aynı şeylere layık görülmüş, hep aynı elbiseler alınmış, aynı topla oynatılmış, beraberce okula gönderilmiş bir metal türüdür Glam metal. 

Bu tür, Glam Rock'ın metal versiyonudur. Nasıl ki o türde aşk üstüne depresif şarkılar varsa, bu türde de genellikle aşk üzerine isyankar sözler vardır.
Glam metal; "Hair Metal" veya "Pop Metal" olarak da adlandırılabilir. Müzik dünyasına köklü yenilikler getirmemiştir fakat neşelenmek, eğlenmek, kafa dağıtmak için birebirdir.


Guns 'n Roses  ve Alice In Chains gibi gruplar da başlarda bu tür müzik yapıyorlardı ama ilerleyen zamanlarda tarzlarını başka yöne kaydırdılar.


Başlangıcı için pek çok albüm veya grup adı geçmektedir. Ama bu akımı başlatan en büyük etken Bon Jovi'nin 86 çıkışlı Slippery When Wet albümüdür. Grubun bu albümdeki şarkılarının gösterdiği başarı kısa sürede MTV'nin dikkatini çekmiştir. ve hemen ardından benzer tarzı uygulayan pek çok grup ortaya çıkmıştır. Europe Poison, White Lion gibi gruplar tamamen bu dönemin ürünü olmuştur. Whitesnake, Def Leppard, Aerosmith gibi bazı gruplar da pazarda var olabilmek, pastadan pay alabilmek için bu dönemde tarzlarını değiştirmiştir, ki bunların içinde en kapsamlı tarz değişimini yapan da Whitesnake olmuştur. Grubun 1978 yılında başlayan blues rock yolculuğu 87  yılındaki albüm ile bir anda hair metal'e dönmüştür. David Coverdale bir kalemde hair metal'e uyacak elemanları toplayıp apar topar Still Of The Night şarkısına klip çekmiş, şarkı turnayı gözünden vurunca da Whitesnake bir anda MTV tarafından da gazlanan bir hair metal grubu haline gelmiştir. ki pek çok insan Whitesnake ve diğer gruplarla o dönemde tanıştığı için bu tip eski grupları sadece hair metal grubu olarak görebilmektedir. 



Hair metal'i müzik olarak iredelersek, melodinin genelde eğlenceli, kolay bir melodi ve ritm yapısı üzerine kurulduğunu görürüz. Sözlerde ise ağırlık aşk, aşk acısı, maço erotizm'dir. Sözlerin mesaj kaygısı yoktur, sadece akla kolay gelsin, dillerden düşmesin kaygısı taşır.

Grupların, elemanların imajına baktığımızda ise, kabarık uzun saçlar, makyajlı bir yüz, deri veya parıltılı kıyafetlerdir en çok kullanılan olgular. David Coverdale o dönem için çok güzel bir ifade kullanır; "hepimiz ayaklanmış noel ağaçlarına benziyorduk." kullanılan bir diğer olgu da kliplerdeki kadın cinselliğidir. burada da Whitesnake'i örnek göstermemiz olasıdır.


Mottosu; "Look like a woman / Talk like a man / Sing like a motherfucker" şeklindedir. Bir diğer mottosu da "you can get more woman by looking like a woman" dır. Adamların karı kaldırmak için yapmayacağı şey yok.


Glam Metal, Müzikal açıdan daha serttir Glam Rock'tan. Uzun sololar, kuvvetli basslar barındırır. Vokal farkından bahsetmiyorum bile. Daha isyankardır, Daha "müzik" tir kısacası 

Öyle ya da böyle müzik dünyasına  yaklaşık 10 yıl boyunca egemen olmuş, o dönemde pek çok insanı gitarla tanıştırmış, o zamanlar henüz çaylak olan pek çok gitaristin, bateristin ve bassçının pişmesini sağlamış müzik türü olarak önemlidir Glam Metal.

Korpikken.

Metal müziğin en tartışılan türü budur. 80’lere damgasını vuran bir türdür. 80lerde’ki 90larda’ki uzun saçlı babalarımızın uzun saçlı olmasının sebebini derinlemesine inceleyelim bakalım.
En ünlü glam rock/metal grubu KISS"tir

Öyle yada böyle 10 yıl boyunca(70-80) bütün müzik dünyasını egemenlik altına almıştırYeni nesil sert metalcilerin gülüp geçip travesti metal dedikleri , tiplere bak gibi yorumlar yaptığı atasına saygısızlık ettiği bir tür...
...olsa da gerek beste kabiliyeti gerek enstruman kullanımı açısından en kaliteli grupları içinde barındıran türdür. ünlü rock starlar piyasada kalmak için bu türle iyi geçinmekten başka bir çaresi kalmamıştır. aslında aşağıda örneğe bakarsanız hiçte bize yabancı olmayan bir müzik türüdür.

POKEMON THEME 
kendini pokemon sanan çocugun bu şarkıyı dinledikten sonra atladığı rivayet edilir :) 
bu gruplar kadın gibi görünmelerine rağmen kamyonla kadın götürmüştür. Çünkü gerçekten iyi müzisyenlerdir. glam metalin çıkma sebebi heavy metalin büyümesiyle etrafta hep maço sakallı dinleyicilerin çoğalması. glam metal ise tarzlarını kadınlaştırarak birçok hatun dinleyiciyi metale çekmiştir. Yani böyle giyinmeyi kutsal bir amaç uğruna yapmışlardır :D

bu kadınlaşma gerçekten saçları kabartarak kadın gibi görünerek olmuştur. o zamanlar maço olmak, cesaretli olmak topluma karşı çıkmaktı. bir insanın en cesaret edemeyeceği şeylerden biri de kadın kıyafeti giymesidir. bir erkek, sokağa veya sahneye kadın kılığında çıkabilecek kadar cesur olabilir mi? bu cesareti göstermek kadar maço bir tavır olabilir mi?"bu denli ataerkil bir toplumda dejenereliğe doğru emin adımlarla ilerlerken yapılabilecek en maço şey, kadın kılığında dolaşmaktı".  dee snider twisted sister’dan

günümüzde nostalji yapmak, biraz da gülmek için dinlenir.
Glam metalden gelen "toplaşma" rüzgarı zeki mürenide etkilemiştir...
zeki müren türk glam metalinin öncüsüdür :P

1 yorum: