23 Kasım 2012 Cuma

Müziğin Efsaneleri Yazı Dizisi : Kurt Cobain [Gece Avcısı]

Dünyaya yeni bir boyut getirmiştir. Sigara ve ev kirası parası için müzik yapan ve birden parlayan, çok genç yaşta kaybettiğimiz bir efsane. Yeni neslin lideri olmuştu, fakat Kurt bu durumdan hiç memnun değildi. Nirvana, son stüdyo albümünde insanlığa meydan okudu. Yaşantısı boyunca kişisel sorunları hızla artmakta ve karşısına çıkmaktaydı. Gitar çalmak, söz yazmak, şarkı söylemek onun için harika bir şeydi ama Kurt ünlü olmak istemiyordu. İnsanların aşırı ilgisi onu rahatsız ediyordu ve saçma geliyordu.

Sorunları yetmiyormuş gibi bunlara yenisi eklendi: Şiddetli mide ağrıları... Bu dayanılmaz ağrılardan kurtulabilmek için eroine baş vurdu. Aynı zamanda nedeni belli olmayan sırt ağrıları ve bazen sahne arkasında bile uyuyakalmasına neden olan narkolepsi hastalığı vardı. 


1989’da, yorucu bir Avrupa turnesinin sonlarına doğru, Roma’daki bir gösteride sahnede bir sinir krizi geçirdi. 4 ya da 5 şarkı sonra çalmayı bıraktı ve hoparlör sisteminin tepesine aşağı atlamak üzere tırmandı. Korumalar paniğe kapılmıştı ve herkes aşağı inmesi için ona yalvarıyordu. Ve Cobain’in tek söylediği şuydu: “Hayır hayır, sadece bir dalış yapacağım”. Belli ki gerçekten de dayanma sınırını aşmıştı. İnsanlar epey korkmuştu. Nihayet Cobain aşağı inmeye ikna edildi.


 4 Mart 1994 günü, kaldığı otel odasında Rolphnol adlı çok güçlü ama yasal bir uyku ilacını ve şampanyayı aşırı dozda birbirine karıştırarak komaya girdi. Tesadüf budur ki Courtney Love kocasını görmek istemiş ve Kurt ölümden kıl payı kurtulmuştur. 



Bu olayın ardından tekrar uyuşturucu tedavisi gördü. Gerçi uzun süredir uyuşturucu ile olan mücadelesini sürdürüyordu ama üstün gelmeyi başaramamıştı. Hastaneden çıkınca Seattle’a döndü ve kendini av tüfeğiyle birlikte bir odaya kilitledi. 18 Mart akşamı Courtney Love eve çağırdığı polislere, Cobain’in kendisini bir odaya kilitlediğini ve intihar edeceğini söyleyip, odada bir tüfeğin olduğunu da ekledi. Cobain ise polislere, kendisini karısından uzak kalmak için kilitlediğini ve kendini öldürmeye de bir niyeti olmadığını söyledi. Belli ki karısıyla kavga etmişti. Polisler karısını sorguya çektiklerinde ise, Courtney onlara Kurt’u aslında silahla görmediğini ve kocasının ona intihar edeceğini söylemediğini belirtti. Polis evde yaptığı aramada 4 tüfek, 25 kutu mermi, 38 kalibrelik bir el tabancası, birkaç tane kalibresi bilinmeyen Taurus marka altı-patlar ve bir adet Colt AR-15 yarı otomatik tüfek ve çeşitli haplar buldu. Kurt karısıyla birlikte Los Angelesta bir uyuşturucu tedavi merkezine gitti ama orada sadece 48 saat geçirdikten sonra merkezi terk etti.
Kurt’un annesi Wendy O'connor, oğlunun 6 gündür kayıp olduğundan şüphelenmiş ve ölü bulunacağından korktuğunu söylemişti. Bu ihbarla Cobain yeniden polis raporlarına geçti. Zaten raporlarda, Cobain’in polisle son bağlantısının 2 Nisan’da olduğu yazıyordu. Cobain gerçekten de 6 gündür kayıptı.

8 Nisan 1994te Kurt’un cesedi, Seattle'daki evinin garajının üzerindeki odada , alarm sistemi yerleştirmek için gelen bir elektrikçi tarafından bulundu. Kotunu, gömleğini ve ayakkablılarını giymiş olan Kurt, göğsünün üzerinde bir pompalı tüfek ile sırt üstü uzanmış durumdaydı. Tek bir kurşun ile suratını dağıtmıştı. Cesedin yanında birtakım kişisel eşyalarla birlikte bir de intihar mektubu bulundu.

Aşağıdaki video da yaşamak istemediğini ve kendini öldürmek istediğini söylüyor.



Aşağıdaki video da ise 2 yaşındayken en sevdiği grup olan Beatles'ın Hey Jude şarkısını söylüyor. (Video bilgilerine göre 2 yaşında)


Ayıca videonun sonlarında "Bak Boddah" diyor birkaç defa. Boddah, Kurt'ün hayali arkadaşıydı. 

Biz, Kurt Cobain'i çok seviyoruz ve onu gerçekten anlıyoruz veya anlamaya çalışıyoruz.
Seni unutmadık Kurt.

Seni seviyoruz, seni seviyoruz.

Teşekkürler.


- Gece Avcısı [Mustafa Kösem]

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder